Toimistouutiset

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: toimistouutiset@victoriamedia.fi

Archive for the ‘Yleiset Uutiset’ Category

Gigantti lainaa tehokkaat tietokoneensa tutkijoiden käyttöön koronakriisin taltuttamiseksi

without comments

Gigantti on valjastanut tehokkaat tietokoneensa avuksi koronan vastaiseen taisteluun.  Muutamassa päivässä lähes 100 Gigantin myymälöissä olevaa tietokonetta on liitetty maailmanlaajuiseen Folding@Home-verkkoon, jonka kautta voi lahjoittaa tietokoneiden laskentatehoa tutkimuskäyttöön. Tietokoneiden tarjoamalla kapasiteetilla pystytään ratkaisemaan monimutkaisia laskutoimituksia ja purkamaan COVID-19-virukseen liittyvää dataa. Tämä puolestaan voi auttaa tutkijoita löytämään ratkaisuja koronakriisin taltuttamiseksi.

Gigantin 41 myymälässä ympäri Suomen on esillä ja toimintavalmiudessa satoja tietokoneita, joita voi testata ennen ostopäätöksen tekemistä. Normaalisti myös Gigantin myymälöissä sijaitsevat pelialueet ovat täynnä pelaajia, jotka kokeilevat koneita ja viettävät aikaa gaming-harrastuksen parissa. Nyt myymälöiden pelialueet ovat kuitenkin kolmatta viikkoa turvallisuuden takaamiseksi tyhjillään, ja testikäyttöön varatuille tietokoneille ei ole koronaviruksen leviämisen ehkäisemisen takia samanlaista käyttöä kuin normaalisti.

Gigantti päätti valjastaa koneet avuksi koronan vastaiseen taisteluun. Muutamassa päivässä lähes 100 Gigantin tehokasta tietokonetta on liitetty maailmanlaajuiseen Folding@Home-verkkoon, jonka kautta voi lahjoittaa tietokoneiden laskentatehoa tutkimuskäyttöön. Gigantti liittää uusia koneita verkkoon jatkuvasti. Tietokoneiden tarjoamalla kapasiteetilla pystytään ratkaisemaan monimutkaisia laskutoimituksia ja purkamaan COVID-19-virukseen liittyvää dataa. Tämä puolestaan voi auttaa tutkijoita löytämään ratkaisuja koronakriisin taltuttamiseksi.

– Idea tähän tuli kollegaltamme Nella Eräpalolta Kalevan Gigantista Tampereelta ja lähdimme heti selvittämään, miten nopeasti saisimme koneemme mukaan. Hienoa, että olemme saaneet jo näin monta konetta valjastettua hyötykäyttöön hyvän asian puolesta ja lisää koneita liitetään verkkoon koko ajan. Tavoitteenamme on saada mahdollisimman moni myymälöidemme esittelykoneista mukaan tähän hankkeeseen, sanoo Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä.

Laskentatehoa tutkimuskäyttöön

Folding@Home-hanke kehitettiin Standfordin yliopistossa 20 vuotta sitten ja siitä asti ympäri maailmaa olevat tietokoneet ovat auttaneeet etsimään parannuskeinoja muun muassa erilaisten syöpien sekä Alzheimerin ja Parkinsonin tautien kaltaisten sairauksien hoitoon. Nyt laskentatehoa käytetään koronavirukseen tehoavan hoidon ja rokotteiden tutkimiseen.

– Tästä hankkeesta innostuttiin meillä niin paljon, että osa giganttilaisista on halunnut liittää kotikoneensakin mukaan Gigantin Folding@Home-tiimiin. Myös yksityishenkilöt voivat lainata koneidensa laskentatehoa tähän hankkeeseen, Särkelä kertoo.

Samaan aikaan kun koronavirus on levinnyt maasta toiseen, ovat monet pelaajat ja peliharrastajat lainanneet tutkimuskäyttöön tietokoneidensa laskentatehoa. Folding@Home kertoo nettisivuillaan saaneensa pääsyn lähes 470 petaflopsin laskentatehoon. Suuruusluokasta kertoo jotain se, että vapaaehtoiset ovat lahjoittaneet Folding@Home:lle laskentatehoa enemmän kuin seitsemän maailman tehokkainta supertietokonetta ovat teholtaan yhteensä.

Fyysinen kokoontuminen tauolla – netissä järjestettävä turnaus varattiin loppuun ennätysajassa

Gigantti järjestää tulevien kolmen viikon aikana Counter-Strike: Global Offensive -turnauksen yhteistyössä OMEN by HP ja Pelaajat.comin kanssa. Kyseessä on kaikille suomalaisille avoin ja ilmainen turnaus, jossa pelaajat pääsevät ottamaan toisistaan mittaa hermeettisten kynäriotteluiden merkeissä. Turnauksen palkintopotissa on jaossa jopa 6000€.

– Nyt, kun gaming-alueiden koneet on valjastettu muuhun käyttöön, pyrimme tarjoamaan mielenkiintoisia tapahtumia muilla tavoin ja siksi järjestimme Gigantti Cupin. Tämän pelitapahtuman suosio yllätti meidät täysin. Kaikki Gigantti CS:GO Cupin paikat täyttyivät alle kahdeksassa tunnissa, joten joukkuepaikkojen määrä tuplattiin. Nämäkin paikat täytettiin lopulta hyvin nopeassa ajassa. Uusia vastaavanlaisia tapahtumia suunnitellaan parhaillaan, Särkelä kertoo.

Lisätietoa Folding@Home-hankkeesta:

https://foldingathome.org/

https://foldingathome.org/category/covid-19/

https://stats.foldingathome.org/teams

Lisätietoa Counter-Strike: Global Offensive-turnauksesta

https://www.gigantti.fi/cms/Gigantti-Cup/gigantti-cup/#

Written by kerttuvali

April 6th, 2020 at 9:01 am

Posted in Yleiset Uutiset

:KATSO VIDEO: Miksi ostaa käytetty yrityskannettava?

without comments

ltibswdsmzvhkxtg127o

Usein meiltä Taitonetin myymälässä kysytään, miksi ostaa käytetty kannettava, kun uuden saa samalla hinnalla marketista?Tähän yksinkertaiset vastaukset ovat hinta–laatu-suhde sekä käytetyn koneen ekologisuus.Tietokoneen ostajia houkuttavat kuitenkin mainoslehtien alle 200 euron hintaiset uudet ja kiiltävät kannettavat koneet. Taitonetti myy paljon käytettyjä tietokoneita, joiden hinnat ovat viidensadan euron molemmin puolin, joten on syytä kertoa, mitä eroa on uudessa edullisessa muovisessa koneessa ja samanhintaisessa tai kalliimmassa yritystietokoneessa.

Taitonetti on myynyt sekä uusia että käytettyjä koneita yli kymmenen vuoden ajan ja meille on vuosien varrella tullut hyvin esille tietokoneiden laatuerot. Taitonetin huollossa on vuosien varrella tehty yli 20 000 huoltoa, joista suurimman osan teemme markettikoneille, jotka ovat syystä tai toisesta rikkoutuneet.

Runko ratkaisee

Markettikoneiden ja yrityskoneiden suurin ero löytyy rungosta. Runko on ehdottomasti yksi koneen tärkeimpiä osia, sillä sen lisäksi, että se suojelee koneen sisällä olevia kalliita komponentteja, rungon suunnittelulla päätetään, miten koneen jäähdytys hoidetaan. Muovirunkoisen markettiläppärin rungon taipumisen voi havaita helposti nostamalla sitä yhdellä kädellä ilmaan.

Huollon hinta merkitsee
Markettikoneiden huollosta tekee hankalaa se, että marketeissa myyntiin tehtyjen koneiden osien hinnat ovat kalliita ja niitä voi olla hankala saada. Yritystietokoneita valmistetaan samanlaista mallia isoja määriä ja niiden varaosia valmistavat myös kolmannet osapuolet, jotka pitävät varaosien hinnat matalalla. Esimerkiksi yritystietokoneeseen akku tai tuuletin maksaa keskimäärin 30–40 euroa, kun samanlainen osa markettiläppäriin saattaa maksaa helpostikin yli 80 euroa.
Hintaa suurempi ongelma on osien saatavuus, sillä markettikoneiden mallit vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin, ettei läheskään jokaiseen malliin ole kaikkia varaosia edes saatavilla. Suurin ja asiakkaalle myös se kaikista kallein ongelma varaosien kanssa on kuitenkin niiden vaihdettavuus. Yrityskannettavat on suunniteltu helposti huollettaviksi ja komponentteihin pääsee käsiksi muutaman ruuvin avaamalla. Markettikone on yleensä sellainen, että sitä on erittäin vaikea avata hajottamatta hauraita muoviosia, joilla se on kiinnitetty. Onkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että markettiläppärin pohjasta ei löydy minkäänlaista huoltoluukkua, joten sen avaamiseen menee jopa kymmenkertainen aika yrityskoneeseen nähden.

Merkkaako merkki?
Tietokoneen ostajilla on usein ennakkoluuloja tiettyjä merkkejä kohtaan huonojen kokemusten perusteella. Lenovo ja HP valmistavat tietokoneita sekä marketteihin että yrityskäyttöön ja laatuero näiden mallien välillä on huikea. Pelkkä tuotemerkki ei siis ole takuu hyvästä laadusta vaan erottavana tekijänä ovat yllä mainitut laatuerot rungossa ja komponenteissa. Kerromme lisää eri valmistajista seuraavassa blogikirjoituksessa.

Käytetty tietokone on ekologinen valinta
Ekologinen selkäreppu kertoo kuinka paljon tavara kuluttaa luonnonvaroja. Yhden tietokoneen valmistaminen kuluttaa sarvikuonon painon verran luonnonvaroja (lähden: makeITfair / Luonto-Liitto). Suurin osa luonnonvaroista kuluu tietokoneen valmistukseen, joten on usein parempi käyttää samaa laitetta pidempään ja korjauttaa se, kuin ostaa uusi kone. Yritystietokoneet valmistetaan kestävämmistä osista, joten niiden käyttöikä ja ekologinen selkäreppu käyttöiän myötä on keveämpi kuin huonosti valmistettujen halpiskoneiden. Voit lukea lisää eettisestä elektroniikasta Luonto-Liiton oppaasta täältä.

Written by kerttuvali

September 21st, 2017 at 1:34 pm

Posted in Yleiset Uutiset