Toimistouutiset

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: toimistouutiset@victoriamedia.fi

IBM:n suurtietokoneelle pilvi- ja mobiiliratkaisutarjontaa

without comments

Viisikymmentä vuotta sitten, 7. huhtikuuta vuonna 1964 IBM:n silloinen pääjohtaja Thomas Watson Jr. esitteli maailmalle ensimmäisen System/360 -suurtietokoneen ennustaen sen olevan uuden sukupolven alku niin tietokoneille kuin niissä käytettäville sovelluksille.

Nyt viisikymmentä vuotta myöhemmin voimme sanoa Thomas Watson Jr. osuneen ennustuksessaan oikeaan. Suurtietokoneiden sukupolvi toisensa jälkeen on tehnyt mahdolliseksi viivakoodin luomisen, käteisautomaatit, sähköisen osakekaupan, matkojen verkkokaupan, sään mallinnuksen ja lukuisen määrän muita keksintöjä, jotka ovat muuttaneet maailmaa.

print_FHgEMOdRoX

Nykyisin 70 % yritysten datasta sijaitsee suurtietokoneilla ja 71 % prosenttia Fortune 500 -listan yrityksistä pyörittää niillä ydinliiketoimintaansa. Käytämme päivittäin suurtietokoneilla tuotettuja palveluita, vaikka emme sitä kuluttajina näkisikään. 92 pankkia sadasta hyödyntää suurtietokoneita pankkipalveluidensa tuottamiseen asiakkailleen. Esimerkiksi Citi tuottaa miljoonille käyttäjille mobiilipankkipalveluita suurtietokoneen avulla. Visa käsittelee vuosittain 20 % maailman bruttokansantuotteen verran transaktioita suurtietokoneiden kautta. Maailmanlaajuisesti yli 225 valtiota ja paikallishallintoa luottavat suurtietokoneisiin taatakseen tarvittavan tuen niin poliisille, pelastuslaitokselle, terveydenhuollolle kuin jätehuollolle. Myös merkittävimmät jälleenmyyjät hyödyntävät suurtietokoneita tarjotakseen asiakkailleen räätälöityjä palveluja.

Vaikka suurtietokone onkin tavoittanut jo 50 vuoden virstanpylvään, sen sisäänsä kätkemät teknologiat ja ominaisuudet ovat täysin uusia. IBM tekee jatkuvaa kehitystyötä uusien teknologioiden kehittämiseksi. IBM julkisti 8.4. joukon uusia suurtietokoneratkaisuja mobiilisovellusten nopeaan kehittämiseen, tiedon tallennukseen ja hyödyntämiseen sekä pilvitarjonnan laajentamiseen.

IBM julkaisi suurtietokoneympäristöön sarjan pilvipalveluja, joiden avulla asiakkaat voivat nopeasti ottaa käyttöön uusia palveluja. IBM Enterprise Cloud System tarjoaa avoimeen standardiin perustuvan integroidun alustan, jonka avulla voidaan nopeasti perustaa luotettava pilviympäristö yrityksen kriittisille työkuormille. Uuden IBM MSP Utility Pricing for System Z -hinnoittelumallin myötä ei enää makseta käytettävissä olevasta kapasiteetista vaan Linux-pohjaisen pilvi-infrastruktuurin käytöstä. Tämä mahdollistaa palveluntuottajan keskittymisen infrastruktuurin kustannusten sijaan liiketoiminnan kehittämiseen.

Lisäksi IBM julkisti IBM System z Solution for Mobile Computing –ratkaisuja mobiilisovellusten kehittämiseksi ja niiden käyttöönoton nopeuttamiseksi sekä integroimiseksi osaksi liiketoimintaa. Samassa yhteydessä julkistetut Hadoop- ja tallennusratkaisut mahdollistavat aiempaa tehokkaamman datan hyödyntämisen. Joustavan rahoitusmallin avulla asiakkaan tarvitsee maksaa vain käytetystä kapasiteetista.

Tulevaisuuden suurtietokoneosaajien kouluttamiseksi IBM Academic Initiative –ohjelman puitteissa on koulutettu yli 180 000 oppilasta 1000 koulussa 70 maassa. Myös Suomessa suurkoneosaajia on koulutettu yhteistyössä Haaga-Helian kanssa. Osana osaajaekosysteemin kouluttamista 8.4. julkistettiin kolme Massive Open On-line Course (MOOC) -koulutuskokonaisuutta, jotka ovat saatavilla vuoden mittaan.

Laajemmat englanninkieliset tiedotteet osoitteissa ja alla:
– IBM Brings New Cloud Offerings, Research Projects and Pricing Plans to the Mainframe
www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/43608.wss

– IBM Debuts new Mobile, Storage and Hadoop Offerings for the Mainframe
www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/43607.wss

Lisätietoja ja materiaaleja:
– IBM Mainframe50 -sivusto: http://ibm.com/mainframe50
– Engines of Progress: www.ibm.com/mainframe50/enginesofprogress/
– Master the Mainframe -kilpailu: www-03.ibm.com/systems/z/education/academic/mas…rame/index.html

Written by kerttuvali

April 9th, 2014 at 9:35 am

Posted in IBM