Gigantti lainaa tehokkaat tietokoneensa tutkijoiden käyttöön koronakriisin taltuttamiseksi

Gigantti on valjastanut tehokkaat tietokoneensa avuksi koronan vastaiseen taisteluun.  Muutamassa päivässä lähes 100 Gigantin myymälöissä olevaa tietokonetta on liitetty maailmanlaajuiseen Folding@Home-verkkoon, jonka kautta voi lahjoittaa tietokoneiden laskentatehoa tutkimuskäyttöön. Tietokoneiden tarjoamalla kapasiteetilla pystytään ratkaisemaan monimutkaisia laskutoimituksia ja purkamaan COVID-19-virukseen liittyvää dataa. Tämä puolestaan voi auttaa tutkijoita löytämään ratkaisuja koronakriisin taltuttamiseksi.

Gigantin 41 myymälässä ympäri Suomen on esillä ja toimintavalmiudessa satoja tietokoneita, joita voi testata ennen ostopäätöksen tekemistä. Normaalisti myös Gigantin myymälöissä sijaitsevat pelialueet ovat täynnä pelaajia, jotka kokeilevat koneita ja viettävät aikaa gaming-harrastuksen parissa. Nyt myymälöiden pelialueet ovat kuitenkin kolmatta viikkoa turvallisuuden takaamiseksi tyhjillään, ja testikäyttöön varatuille tietokoneille ei ole koronaviruksen leviämisen ehkäisemisen takia samanlaista käyttöä kuin normaalisti.

Gigantti päätti valjastaa koneet avuksi koronan vastaiseen taisteluun. Muutamassa päivässä lähes 100 Gigantin tehokasta tietokonetta on liitetty maailmanlaajuiseen Folding@Home-verkkoon, jonka kautta voi lahjoittaa tietokoneiden laskentatehoa tutkimuskäyttöön. Gigantti liittää uusia koneita verkkoon jatkuvasti. Tietokoneiden tarjoamalla kapasiteetilla pystytään ratkaisemaan monimutkaisia laskutoimituksia ja purkamaan COVID-19-virukseen liittyvää dataa. Tämä puolestaan voi auttaa tutkijoita löytämään ratkaisuja koronakriisin taltuttamiseksi.

– Idea tähän tuli kollegaltamme Nella Eräpalolta Kalevan Gigantista Tampereelta ja lähdimme heti selvittämään, miten nopeasti saisimme koneemme mukaan. Hienoa, että olemme saaneet jo näin monta konetta valjastettua hyötykäyttöön hyvän asian puolesta ja lisää koneita liitetään verkkoon koko ajan. Tavoitteenamme on saada mahdollisimman moni myymälöidemme esittelykoneista mukaan tähän hankkeeseen, sanoo Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä.

Laskentatehoa tutkimuskäyttöön

Folding@Home-hanke kehitettiin Standfordin yliopistossa 20 vuotta sitten ja siitä asti ympäri maailmaa olevat tietokoneet ovat auttaneeet etsimään parannuskeinoja muun muassa erilaisten syöpien sekä Alzheimerin ja Parkinsonin tautien kaltaisten sairauksien hoitoon. Nyt laskentatehoa käytetään koronavirukseen tehoavan hoidon ja rokotteiden tutkimiseen.

– Tästä hankkeesta innostuttiin meillä niin paljon, että osa giganttilaisista on halunnut liittää kotikoneensakin mukaan Gigantin Folding@Home-tiimiin. Myös yksityishenkilöt voivat lainata koneidensa laskentatehoa tähän hankkeeseen, Särkelä kertoo.

Samaan aikaan kun koronavirus on levinnyt maasta toiseen, ovat monet pelaajat ja peliharrastajat lainanneet tutkimuskäyttöön tietokoneidensa laskentatehoa. Folding@Home kertoo nettisivuillaan saaneensa pääsyn lähes 470 petaflopsin laskentatehoon. Suuruusluokasta kertoo jotain se, että vapaaehtoiset ovat lahjoittaneet Folding@Home:lle laskentatehoa enemmän kuin seitsemän maailman tehokkainta supertietokonetta ovat teholtaan yhteensä.

Fyysinen kokoontuminen tauolla – netissä järjestettävä turnaus varattiin loppuun ennätysajassa

Gigantti järjestää tulevien kolmen viikon aikana Counter-Strike: Global Offensive -turnauksen yhteistyössä OMEN by HP ja Pelaajat.comin kanssa. Kyseessä on kaikille suomalaisille avoin ja ilmainen turnaus, jossa pelaajat pääsevät ottamaan toisistaan mittaa hermeettisten kynäriotteluiden merkeissä. Turnauksen palkintopotissa on jaossa jopa 6000€.

– Nyt, kun gaming-alueiden koneet on valjastettu muuhun käyttöön, pyrimme tarjoamaan mielenkiintoisia tapahtumia muilla tavoin ja siksi järjestimme Gigantti Cupin. Tämän pelitapahtuman suosio yllätti meidät täysin. Kaikki Gigantti CS:GO Cupin paikat täyttyivät alle kahdeksassa tunnissa, joten joukkuepaikkojen määrä tuplattiin. Nämäkin paikat täytettiin lopulta hyvin nopeassa ajassa. Uusia vastaavanlaisia tapahtumia suunnitellaan parhaillaan, Särkelä kertoo.

Lisätietoa Folding@Home-hankkeesta:

https://foldingathome.org/

https://foldingathome.org/category/covid-19/

https://stats.foldingathome.org/teams

Lisätietoa Counter-Strike: Global Offensive-turnauksesta

https://www.gigantti.fi/cms/Gigantti-Cup/gigantti-cup/#

Releated

:KATSO VIDEO: Miksi ostaa käytetty yrityskannettava?

Usein meiltä Taitonetin myymälässä kysytään, miksi ostaa käytetty kannettava, kun uuden saa samalla hinnalla marketista?Tähän yksinkertaiset vastaukset ovat hinta–laatu-suhde sekä käytetyn koneen ekologisuus.Tietokoneen ostajia houkuttavat kuitenkin mainoslehtien alle 200 euron hintaiset uudet ja kiiltävät kannettavat koneet. Taitonetti myy paljon käytettyjä tietokoneita, joiden hinnat ovat viidensadan euron molemmin puolin, joten on syytä kertoa, mitä eroa on […]